Welcome to my blog,
if you want,
you can have one also.
Enjoy!
Image Alt

Isabelle's Mingle-mangle

Игрите на съня

И ако с първото ни дете прекарахме няколко месеца в ступор и балансиране на всички онези „ТРЯБВА“, които се изпълняват с ритуали и волеви движения, в търсене на подход и задоволяване на неговите нужди, то със следващите ни деца всичко се получаваше лежерно, мързеливо, абсолютно безконтролно и максимално щастливо още от ден първи.

Все така поставях грижите за тях на първо място, но вече знаех, че мога да моделирам „ТРЯБВА“ по собствено усмотрение, така че всички да сме щастливи и да се отнасяме с разбиране към нуждите на останалите. След всяка бременност броят на пребиваващите на спалнята ни същества растеше. Някак си мъжът ми успяваше да запази разума си и не напусна брачното ни ложе, както много други. Нощите се превръщаха в гушкаво и меко общуване, едно раздвижване беше досатъчно да се пробудя и полуспейки да накърмя бебето.

Сънят, макар да оставаше все по-далеч от статистическата крива, възприемах като нещо, което се случва на другите хора, но не и на мен. Нито веднъж не си позволих да съжалявам за будните нощи, привидно безкрайното среднощно кърмене, смяната на пелени, нечленоразделните разговори с бебето. Междувременно около мен имаше много майки, които отбиваха бебетата си или ги оставяха да плачат нощем по немската схема. Вероятно си купуваха съня срещу дресировката и вероятно не пускаха в пералнята телефоните на мъжете си…

Борбата за възглавницата продължи и след кърмаческата възраст на децата ни. Все така практикувахме съвместен сън с редуване на натрапниците по график, но този път имах работа за вършене, за която не ми достигаше денонощието. Редовно наваксвах в малките часове, на тиха музика. Не бих се лишила от онзи момент, в който всички са приспани и никой не иска нищо от мен, дори и заради сънят, моят приятел. Бих могла да изобретя професия „сън“ и да бъда директор, главен изпълнител или просто наемник. Ала в 4 часа сутринта се чувствах толкова свежа, ползотворна, вдъхновена, че сънят сам се отказа от мен. Замених го с обилен сарказъм и самоирония.

Така идваме в наши дни или по-точно през 2017, когато в живота ни нахлу косматата топка Тидик.

Спасяването му изискваше възстановяване на стария ми режим „имам си бебе“. Разликата беше само в това, че не го бях родила аз и че за първи път денонощно изварявах шишета и готвех котешко мляко. Бях в състояние да ожаля всяка майка, която не е могла да се възползва от мързеливите съвместни нощи с бебето си. И това ще мине, си повтарях, докато безчетното хранене на бебе-коте премина в споделяне на възглавницата. Днес освен дете по график, в леглото се настани и котката. Редовната гледка е, от дясно на ляво – леко завит татко по пуловер, отвито и изпотено дете по потник, въртяща се майка по пуловер, а на главата ѝ – косматата топка. Със съня все така си останахме далечни познати, основно заради честите подритвания и отвивания на децата, но и заради целувките и мъркането, които Тидик си търси в малките часове.

Вероятно тук е моментът да развея знамето и бия фанфарите – не, не вярвам в теорията, че децата се разглезват, ако прекарват нощта между родителите си. Те добиват увереността и спокойствието, че са приети, разбрани, че за тях винаги ще имаме свободно място и време. Да спиш в леглото на мама и тате носи същата еуфория, с която отиваш в техния офис да прекараш деня. И ако това е разглезване за някого, то предпочитам го вместо онова с вещите, с които отрупваме децата, за да спечелим симпатиите им и да откупим време за себе си. А по въпроса за интимния живот между партньорите – щом има желание, има и начин. Доказателствата са вписани в служба ЕСГРАОН под моето име.

„Да спиш като бебе“ е един от най-смешните вицове в моя недоспал живот. Все така вярвам, че да си родител не е въпрос на график, макар да е добре понякога да бъдеш егоист в разумни граници.

Не е геройство да си недоспал, защото отглеждаш дете. Нормално е. И е период, който отминава, с който се свиква.

Важното е да умееш да се шегуваш и да вземаш своето, не толкова от нощта, колкото от удоволствието да гушкаш мекотата на детските ръчички. А те да те обгръщат с цялото си спящо същество.

Обещала съм си някой ден да се наспя. Може да не е точно в моето легло, а на плажа, в киното, пътувайки с колата. Със сигурност ще позная момента, в който като Питър Пан, пришиващ сянката си, ще се обвържа с моя сън. Сигурно вече ще имам внуци…

А колкото до клишето “недоспала и несресана майка”, то нека си го признаем – да подредиш косите си отнема по-малко време, отколкото да кажеш “Нямаше кога да се среша”.


NB: Текстът е публикуван за първи път в PARENTLAND с оригинално заглавие: „Игрите на съня или защо недоспиването не е геройство“.

Comment