Welcome to my blog,
if you want,
you can have one also.
Enjoy!
Image Alt

Isabelle's Mingle-mangle

DIY: Помпони, помпони и още нещо

Те са мек пух, пух за мачкане, игри и сума ти приложения, различни от стандартното рошаво топче върху зимната шапка на детето. Хайде да си направим набързо десетки помпони и да ги ползваме за всякакви проекти и домашни декорации!

Не бързайте да купувате специални (и най-вече пластмасови) форми, станове или каквото там се наричат. Необходими са ни само няколко гранки прежда, собствените ни пръсти или пък вилица от приборите ни за хранене, които ще ни бъдат основата за бъдещия помпон. Изберете вълнена прежда, за да „бухне“ в рошавост и мекота всяко топче.

И така, отрежете предварително няколко къси парчета от преждата, с които ще завързваме помпоните – това ще бъдат „опашлетата“. Нeка да са достатъчно дълги, за да бъде удобно да направите възел малко по-късно. С палецът на лявата ръка задръжте крайчето от преждата и с дясната започнете да я навивате около показалеца и средния пръст.

diy: pom pom

Image 1 of 3

Колкото повече слоеве добавяте, толкова по-голямо топче ще се образува. Важно! Не пристягайте твърде много пръстите, тъй като кръвта ще се отдръпне, ще усетите изтръпване, възможно е и болка. Същевременно не бива и да разхлабвате преждата, намерете средният път.

Ако се чувствате неуверени, вземете вилица и отново с пръст затиснете крайчето на преждата, докато я увивате около зъбчетата. Внимавайте да не „излезете“ и се старайте да наслагвате слоевете един върху друг.

diy: pom pom

Image 1 of 2

Когато прецените (винаги на око, и моля ви, не отброявайте навиванията, това трябва да е забавно все пак), отрежете преждата и направете възелче (с бъдещата опашка) перпендикулярно на посоката на слоевете. Огледайте рошльото и го фризирайте. Можете да омесите между дланите си, за да се дооформи. Колкото по-късо го подстрижете, толкова по-плътно и меко топче ще имате. Voila!

diy: pom pom

Image 1 of 10

В безкрайните дни на карантина не всеки има прежда в дома си или пък възможност да закупи. Предлагам да жертвате чифт стари дънки. Така или иначе вероятността след карантината да можем да си успеем да влезем в дрехите от предишния ни живот все повече ми се вижда безобразно слаба. Ако пък партньорът ви е щедър, вземете памучна тениска от гардероба му и я превърнете в прежда, нарязвайки я на дълги и тънки ленти. Създаването на помпоните е съвсем същото като тези от прежда.

И така, вече имаме стотици помпони, разноцветни, меки, усмихващи. Само за миг ми хрумват десет неща и повече, с които можем да превърнем дома си в едно по-уютно и забавно местенце. Очаквайте продължение…

Ако искате да получавате известия за нови публикации, можете да се абонирате ето тук. Спам и реклами от трети страни няма да получите, обещавам.

С обич и с пожелание за здравете, #останетевкъщи, Изи

Comment