Welcome to my blog,
if you want,
you can have one also.
Enjoy!
Image Alt

Isabelle's Mingle-mangle

Честит Ден-ден, Тидик

Той открадна сърцата ни преди година. Обви ги в гальовно мъркане, грапави целувки, щури игри, ежедневни бели. Дойде при нас неочаквано, за да ни научи на смирение, прошка, взаимност, подкрепа. Изгради домашното стадо около себе си, поставяйки ни в доброволно и пълно подчинение и раздавайки ни роли.

Аз съм майката. От мен се очаква да осигуря освен дневните нужди, още и шия за сукане, виж тук, собствената ми възглавница, small talks, разходки. Пази ме, докато работя и вечер рядко заспива без мен. Понякога сяда на клавиатурата и изпраща съобщения на приятели. Има собствена наблюдателница и следи изкъсо готварските ми експерименти. Когато пътуваме, е спокоен само ако транспортната чанта е в скута ми и ме вижда. Нарича ме „ма-ма“ и не си въобразявам.

Съпругът ми е таткото, от когото изпитва тих ужас заради смешните опити за превъзпитание и чиито ласки дълго време очакваше. Днес гледат заедно мачове. Само на мъжът ми е разрешено рязането на нокти, къпането и размахването на разлютен показалец. А когато привечер се звънне на входната врата, охаааааа, напуска леговището си върху трапезната маса, от която многократно и безнадеждно сме се опитвали да го преместим през деня.

Децата са неговите двама братя и сестра, с които се вършат всякакви лудории. Четиримата са звезден отбор по криеница, футбол, бягане на кратки разстояния с препятствия, разрушаване на покъщнината. На излизане се разделят с целувки, на прибиране се заплюват кой първи да го нагуши.

Тидик е всичко, което не сме очаквали от една котка. Държи се като пазач, когато у дома влезе съмнителен възрастен – за малко да изяде нашият майстор. Гони топка досущ като куче и изпълнява командите „Дай“, „Дръж“, „Донеси“. Дебне мухи със същото любопитство и устрем, с които гони опашката си. Изключително социален към чужди хора, но и премерен в общуването, пазещ личното си пространство. Позволява на други деца да го мачкат, скубят, преследват, разбуждат, но винаги слага край на общуването, когато никой от семейството му не го подкрепи и опази.

Благодарен. Любвеобилен. Героичен. Няколко пъти през тази първа година заедно, животът на Тидик бе в риск, а тревогите ни безпрецедентни. Освен всички подобни, на девет месечна възраст излетя от втория етаж. Почерпихме пишман батмана с… кастрация. Преживяхме няколко раздели заради болнично лечение и пътувания, през които каквото и да правехме, където и да се намирахме, мислите ни бяха към него и нямахме търпение да се съберем отново.

От мъничък умее да позира и го прави с любопитство. И нито веднъж не е поискал ретуш. Няма ден, в който да не ни разсмее със смешна поза или изразителна муцуна, с поредното място, в което, удивително, но някак се е напъхал като частица от пъзел. Участва активно в живота ни – дали гледаме филм или имаме гости, спортувам, работя или стягам багаж, той винаги е с нас и не остава незабелязан. Нали е наше дете, братче на децата ни.

Не е отмъстителен и не прави напук, напротив. Осъзнава, когато е направил беля и се старае да бъде извинен. Друг е въпроса, че никой от семейството му не е в сътояние да се справи с лъвското му постоянство да повтаря нарушенията отново и отново.

През месец май 2018 г. Тидик бе посланик в глобалната кампания #foreveragainstanimaltesting на The Body Shop Bulgaria и Cruelty Free International, тук можете да се запознаете с подробностите.

Има няколко имена и отговаря на всички: Маминчо, Котьо Мамин Гъскин, Анжде Господар Минев Първи, Андже Чинка, Котанджо, Гъсоче, Коттти(туу)

Comment