Welcome to my blog,
if you want,
you can have one also.
Enjoy!
Image Alt

Isabelle's Mingle-mangle

Фотокнигата на Мануела

Фотография: Изабел Басмаджиян, Isabelle`s Mingle-mangle

Дизайн: Изабел Басмаджиян, Isabelle`s Mingle-mangle
Печат: Димитър Александров, Print Idea

Размер: 24,5 х 24,5; 20 л.

Повод: първата бременност на Мануела

Помните ли какво правихме навремето веднага щом се прибирахме от пътуване и прането още чакаше на купчини? Бързахме към фотостудиото да проявим снимките, за да задържим емоцията още мъничко. В настоящето компютърът ми е претоварен от лични моменти, които не съм прегледала и обработила, а колкото повече време минава, толкова повече те се заседяват и в съзнанието ми просто избледняват. Тази година съм решила да се върна назад и лека-полека да оставя физически отпечатък след себе си. Но вместо да пълня албуми, предпочитам да наредя кадрите във фотокниги, в които историите ни се разлистват с акценти, детайли, просторни хоризонти, неподправени емоции. Днес те са само три, но в библиотеката ни са сред предпочитаните издания.

И тъй като от фотокнига до фотокнига има една вселена разстояние, за мен бе важно да открия достоен да устои на силата на времето (и детските пръстчета) печат. Изработката бе също от значение, разбира се. Първата фотокнига ме вдъхнови да предлагам такава услуга и на семействата, които ме ангажират за фотосесии. Снимките, които получавате, остават заключени в компютрите ви, в социалните мрежи, в телефоните ви, и с времето пропадат назад, изместени от чисто новите ви спомени. Не правете като мен! Отпечатани с елегантен дизайн и високо качество на изпълнение на книгата, можете да ги грабнете от рафта във всеки момент, да чуете отното музиката от плажа, да усетите любящата целувка по челото си, да избягате, за да се върнете. И още по-хубавото е, че можете да подарите всичко това и на себе си, и на родителите ви…

За вашите фотокниги отговаряме двама и колкото и да сме скромни, ще кажа, че сме доста добър екип. Митко е скорпион – перфекционист, а аз телец – непоправим романтик. Между нас зее 250 км разстояние и огромни технически познания в негова полза.

Разбира се, себе си не мога да снимам докато създавам дизайна на разгъвите, но пък мога да снимам Митко, докато печата и оформя книжното тяло. Най-интересното е, че сам е измайсторил едни неща, които иначе струват безумна купчина пари. Работната му площ е ясно дефинирана и планирана до най-малкия детайл, подготвена за всяка стъпка от чудото по създаване. Докато му се пречках, изведнъж той се обърна, прекъсна си работата и ми направи знак, че трябва да постави в принтера нова глава от черния цвят. Потърсих лампа – не видях нищо да свети; замислих се дали съм чула звуков сигнал, но не – не бях. Попитах го как така, а той се умихна: „С принтерът си говорим, познавам си го как звучи.“ Ехаааа!

А точно тази книга ми е особено ценна и любима, защото да снимам Мануела, онази Мануела с бразилско-миланския финес, изградила световен моден бранд, бе сериозно предизвикателство. Дизайнът на фотокнигата също бе отговорна задача за мен, познавайки личния си стил. Точно това пък му е и интересното – да влезеш в света на клиентът, да опознаеш темперамента му и предпочитанията му, за да създадеш уникален за него дизайн, който да извира сякаш от душата му. Да разлиства с наслада книгата си и да я нарича „моя“. А тя винаги ще бъде и наша…

Та, ето, това е историята на една фотокнига.

Снимки от сесията ще публикувам отделно.

Comment